sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Birken kuntoutus etenee

Birke jouluaattona (pop 6 vko)
Pohjavillaan kasvaa jalkaan, joka on vielä vailla peitinkarvaa ja siksi yhä erivärinen. Onneksi ei kuitenkaan ole enää kalju.

Jumppailuja ollaan yhäkin tehty liki päivittäin (pyhinäkin jäi vaan pari satunnaista välipäivää ja tänään en muka ehtinyt) ja ne sujuvat ihan mukavasti yhäkin.
Välipäivinä oli parin päivän jakso, jolloin Birke vaikutti hieman kipeältä... Illalla nukkumasta noustuaan ontui selväsi, mutta vertyi ja seuraavana päivänä oli hieman rauhallisempi. Painonsiirtojumpat oli noina päivinä hankalammat ja yhden päivän jumpat jätin välistä ihan levon kannalta. Mietin, josko "2kk -kipuilut" olisi olleet siinä vai oliko tämä vasta esimakua?
"2kk -kipuiluilla" tarkoitan siis operoidun jalan hetkellistä kipeytymistä silloin, kun nylonommel (se antirotaatiosutuura) alkaa antaa periksi ja sen päälle muodostuneet koiran omat kudokset alkavat hoitaa ompelen hommat. Tällöin koira voi yhtäkkiä ontua rajustikin - Romin ekan leikkauksen jälkeen pelästyin oikein pahanpäiväisestikin! - mutta se on normaalia ja menee ohi.
Mitään kipuja en sittemmin ole jalassa huomannut, joten voi olla, että se oli siinä, tai että kyse oli jostain muusta pienestä.

Meno ei ole ihan niin hurja, kuin kuva antaisi ymmärtää...
Pyhinä Birke pääsi tekemään ekat fleksilenkit mettässä. Kadulla kulkiessa pidän yhä ehdottomasti hihnassa, mutta metsässä on senverta hyvä näkyvyys ja tunnen alueen, että uskalsin antaa tytölle hieman vapautta.
Aattoiltana Birke innostui hieman kaivelemaan puuterilumessa ja tappamaan pari pientä lumikökköä. Sen toipilaalle soin, vaikka heti huomautinkin, jos meinasi hosua liikaa. Onneksi Birke on niin kuuliainen, että moinen on mahdollista.

Kökölle kyytiä!
Lenkkeilty ollaan siis päivittäin, kesto on vaihdellut 10-20 minuuttiin. Jalka ei ole kipeytynyt, joten voidaan siis yhäkin jatkaa keston lisäämistä...
Kuntoutusohjelman mukaan oltaisiin voitu liikkua 10-30 min 3-4kt/pvä. Eli siis nykyistä enemmänkin.

"Eteenpäin!" sano appeneiti puuterihangessa!
Huomenna tulee täyteen 7. pop-viikko ja leikkauksesta on siis kulunut jo pian 1½ kuukautta...
Kahdeksasa pop-viikko tuo tullessaan uusia haasteita kuntoutusohjelmaan:

  • Liikuntaa -40 min / 3 krt päivässä (siis max 3 x 40 min, koiran mukaan)
  • Kahdeksikot, kehät, takajalkojen vuorottaiset nostelut (näitä on jo hieman tehtykin), poikittaiset rinteet, metsämaastot (metsä tuttua)
  • Istumaan- ja maahanmenoharjotukset (saadaan siis alkaa reenata TOKON avo-kaukoja!)
  • Pakolliset portaat
Näillä mennään viikot 8-10 eli seuraavat 3 viikkoa (siis 21.1. asti)!
Nyt siis pikkuhiljaa vielä nostetaan sitä liikunnan määrää, eikä tarvinne enää edes kyttäillä kelloa niin tarkkaan. Tutut lenkit on usein 30-60 min, joten niitä reittejä seuraamalla saadaan varmaan oikein hyvä liikuntasaldo kaikille. 
Yksärilenkeillä mennään kuitenkin jatkossakin, sillä vaikka plikat on kaksareillakin hallinnassa, en halua ottaa riskiä siitä, etten jossain tilanteessa ehdikään ottaa Birkeä hallintaan ennenkuin ehtii nykäistä johonkin suuntaan ja sitten teloo jalkansa... Yksärilenkeillä meno on kuitenkin hallitumpaa ja huomioni ainoastaan Birkessä.

Toivoisin, että päästäisiin pian alottamaan myös hieronnat ja käymään fyssarilla tarkastuksella, mutta toistaiseksi Birken hormoonit on tämän edistysaskelen tiellä.
Birkkis kun on tukevasti valeraskas, enkä missään nimessä halua riskeerata tulehdusta tai muutenkaan pahentaa oireita. 

Tuleva vuosi näyttää siis valoisalta myös kuntoutuksen osalta!

2 kommenttia:

  1. Huh millaista hommaa tuo kuntoutus ja toipuminen! Aikaavievää ja tuntuu vaikuttavan aika paljon arkirutiineihinkin (lenkit erikseen ym.).

    Peukalot sinne, että kaikki sujuis hyvin ja pääsisitte kohta normaalisti kirmailemaan ja treenaamaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Eihän tää kyllä ihan mitään ruusuilla tanssimista ole, aiemmat kokemukset auttaa hurjasti...
      Tsemppiä tullaan tarviin, toinen leikkaus vielä tulossa.

      Poista

Kah, kiva kun poikkesit.
Jätäs tassunjälkesi!